Stimuli

VIRKNING AV STIMULI


Mat


Man bør ikke spise store måltider de 1-2 timene før skyting. Førdøyelsesarbeidet pågår i flere timer, og dette innebærer bl.a. øket blodtilførsel til magen og hjernen får mindre blod. Dessuten øker pulsen og dette er uheldig for skytingen.


Kaffe/te/tobakk


Kaffe, te og tobakk har en stimulerende virkning på hjerte og muskler. Etter ca. 1 time inntrer en muskelvibrasjon og en uro i kroppen som øker 4-5 timer etter inntak. Man bør med andre ord unngå disse stoffene i forbindelse med skyting.

Alkohol, narkotika og doping

 

Alkohol nedsetter koordinasjonsevnen. Presisjons- og vurderingsevnen blir nedsatt. Alkohol er forbudt på alle skytebaner. Misbruk medfører bortvisning fra banen.

Narkotika av alle slag har en ødeleggende virkning på kroppen, det er forbudt å bruke og å være i besittelse av og skal naturligvis aldri forekomme blant skyttere. I konkurranse-sammenheng er narkotika og doping forbudt i skyting som i all annen idrett.

Spesielle dopingprøver blir tatt ved større konkurranser, og evt. misbruk medfører diskvalifikasjon for kortere eller lengre perioder. Se NIFs dopinghefte for en oversikt over alt som gjelder doping både for skyting og all annen idrett.

En komplett liste over ulovlige dopingmidler finner du på NIFs Dopingliste